Kurucumuz | Uğurlu Konakları

Gülsen Kırbaş

Kurucumuz

Gülsen Kırbaş İstanbul doğumludur.

Avusturya Lisesi’ni ve Boğaziçi Üniversitesi Biyoloji Bölümünü bitirdi.

Daha sonra mesleğini icra etmeyip, cazip bulduğu turizme yöneldi.

1985 yılında Almanca ve İngilizce profesyonel turist rehberliğiyle başladığı turizm yaşamını, 1995’de seyahat acentesi açarak sürdürdü.

 

1997’de şu anda sahibi olduğu NOVITAS Turizm’i kurdu. Bu acente ile, bilimsel toplantı ve kongre organizasyonlarının yanı sıra, yurtiçi ve yurtdışı kültür turları organizasyonlarına ağırlık verdi. Bu alanda Türkiye’nin önde gelen acenteleri arasına girdi ve pek çok özgün kültür turu programları oluşturdu ve rehberliğini yaptı.

 

1999 yılından beri özellikle Batı Karadeniz ve Kastamonu yöresine ağırlık verdi ve Kastamonu’ya özgü tur programları hazırlayarak hayata geçirdi. Bu faaliyetler sonucunda Kastamonu’da gördüğü doğal ve kültürel turizm potansiyeline hayran kalarak Kastamonu’da yatırım yapmaya karar verdi.

 

2003 yılında Kastamonu merkezli olarak, “Kastamonu Konak İşletmeleri Turizm San. ve Tic. Ltd. Şirketi” ni kurdu ve Kastamonu Kalkınma Vakfı ile, tarihi Toprakçılar Konakları’nın turistik tesis olarak işletilmesi için sözleşme imzaladı.

 

2004 yılı Ocak ayında, Toprakçılar Konakları otel-restoran işletmesi açıldı ve özel belgeli butik otel olarak faaliyete geçti.

 

Gülsen Kırbaş, 2005 yılında 150 yıllık Uğurlu Konağı’nı satın aldı ve Anıtlar Kurulunca onaylanan restorasyon projesi uyarınca restorasyonunu yaptı. Dört yıllık restorasyon sürecini bizzat kendisi yönetti ve ahşap işçiliği dahil pek çok kısmında bizzat çalıştı. İç dekorasyon, tefriş, çevre düzeni ve bahçe peyzajını kendisi tasarladı ve uyguladı. Konaklama tesisi olarak projelendirilen yapıyı, 2009 yılının Aralık ayında özel belgeli konaklama tesisi ve restoran olarak hizmete açtı. Halen Kastamonu Konak İşletmeleri’nin Genel Müdürü olarak fiilen otel işletmesini yönetmektedir.

 

Gülsen Kırbaş, 1988 yılında Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölümünden Sanat Tarihi yüksek Lisans derecesi aldı. Tez konusu, “19. yüzyılda Batılılaşma Etkisinde Osmanlı Mimarisinin geçirdiği fizyonomik değişim ve Galata-Beyoğlu bölgesinin incelenmesi”dir.

 

Halen doktora çalışmasını sürdürmektedir. Çalışma konusu, Kastamonu’daki geleneksel Türk sivil mimarisinde koruma sürecinde özgünlük sorunlarıdır. Özel ilgi alanları ise, Türk-İslam mimarisi, sivil yaşam kültürü ve tarihi kent dokularının korunması ve canlandırılmasıdır.

 

2012-2013 öğretim yılında, Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü’nde yarı zamanlı olarak ders vermiştir.

 

Gülsen Kırbaş, TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) Kültür Turizmi Komitesi II. Başkanı, Doğa Turizmi Komitesi üyesi, Ekoturizm ve Sürdürülebilir Turizm Derneği kurucusu ve başkanı, TUREB ( Turist Rehberleri Birliği ) üyesi, İTO üyesi, KATSO üyesi, NÖBİVA (Nörolojik Bilimler Vakfı) kurucusu ve mütevelli heyeti üyesi, ALV (Avusturya Liseliler Vakfı) kurucusu ve mütevelli heyeti üyesi, Kastamonu Tarihi Evleri ve Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği yönetim kurulu üyesidir.

 

Gülsen Kırbaş çok iyi derecede Almanca ve İngilizce, okuma ve anlama seviyesinde Latince bilmektedir. Prof. Dr. Dursun Kırbaş’la evlidir ve Zeynep Kırbaş’ın annesidir.

 

Gülsen Kırbaş’ın ve Uğurlu Konakları’nın aldığı ödüller:

* 2003 yılında: Gülsen Kırbaş, Kastamonu turizmine katkılarından dolayı Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından teşekkür plaketiyle ödüllendirildi.

* 2005 yılında: Gülsen Kırbaş, Dünya Gazetesi tarafından her ilden bir kadın girişimciye verilen “Yılın Girişimci Kadını” ödülüne, Kastamonu adına layık görüldü.

* 2008 yılında: Gülsen Kırbaş, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yılın başarılı iş kadını olarak ödül aldı.

* 2011 yılında: Kastamonu Konak İşletmeleri, Kastamonu Kaliteli Yaşam derneği tarafından, “Kaliteyi yükseltme alanındaki uygulamalarından dolayı” ödüle layık görüldü.

* 2011 yılında: Gülsen Kırbaş, Garanti Bankası, KAGİDER ve Ekonomist Dergisinin ortaklaşa verdiği” Yılın Kadın Girişimcisi” yarışmasında “Gelecek vaad eden kadın girişimci” ödülünü aldı.

* 2012 yılında: Uğurlu Konakları, Scal İnternational İstanbul Kulübünün, “Kültürel Değerlerin Korunmasına Katkı” dalında verdiği Üçüncülük ödülüne layık görüldü.

* 2013 yılında: Uğurlu Konakları, Küçük Oteller Sitesinin internet üzerinden yaptığı oylamada 450 küçük otel arasında birinci olarak, Türkiye’nin en güzel küçük oteli seçildi.

* 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 ve 2121 yıllarında: Uğurlu Konakları, Tripadvisor tarafından “Mükemmellik Sertifikası” ile ödüllendirildi.