El Sanatları | Uğurlu Konakları

El Sanatları

El Sanatları

El Sanatları

 

Kastamonu, çok eskiye dayanan zengin bir el sanatları geleneğine sahiptir ve bu zanaatların başında dokumacılık gelir. Osmanlı döneminde “şak şak tezgâh” adı verilen tezgâhlarla başlayan dokumacılık, makineleşmenin artmasıyla gerilese de, son yıllarda yeniden canlanmaya başlamıştır. Günümüzde Kastamonu ve çevre ilçelerde yaklaşık 1000 kadar dokuma tezgâhı, Kastamonu’ya özgü geleneksel dokumaları üretmeye devam etmektedir. Bu ürünler daha çok turistik amaçlarla üretilip Valiliğe bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve bazı kooperatifler tarafından pazarlanmaktadır.

 

Ahşap işlemeciliği, Kastamonu’nun zengin orman varlığı sayesinde oldukça gelişmiştir. Yöresel ev mimarisinde ahşap kullanımı yaygındır ve eski evlerin bezemelerinde çok ince işçilikler dikkat çeker. Ahşap oymacılık günümüzde de kamuya ait ve özel atölyelerde üretilen çeşitli ev eşyaları ve süs objeleriyle devam etmektedir.

 

Kastamonu’nun bir diğer geleneksel sanatı olan bakırcılık, eski bakırcılar çarşısında hala varlığını sürdürmektedir. Ancak eskiden önemli olan koşumculuk, semercilik, keçecilik, urgancılık, demircilik ve dericilik gibi zanaat dalları, değişen yaşam koşulları ve ekonomik şartlar nedeniyle neredeyse yok olmuştur. Bu sanatların örneklerine ise günümüzde Etnografya Müzesi olarak hizmet veren Liva Paşa Konağı’nda rastlamak mümkündür.